• Meer dan 20 jaar ervaring in Catering
  • De specialist in Borrelhapjes en Barbecue
  • Gegarandeerd uitstekende service
  • Klantenbeoordeling: 9/10
  • Meer dan 20 jaar ervaring in Catering
  • De specialist in Borrelhapjes en Barbecue
  • Gegarandeerd uitstekende service
  • Klantenbeoordeling: 9/10

Is het Pinchos of Pintxos?

Iedereen die weleens in het noorden van Spanje en dan met name in Cantabrië, Asturië, Baskenland of Navarra is geweest, weet precies waar je het over hebt als je het over pintxos hebt. Sfeervolle steden zoals San Sebastian en Bilbao staan bekend om de talloze leuke zaakjes waar bij binnenkomst alle zintuigen worden gestreeld. Verschillende vitrines op de bar staan volgestouwd met pintxos, een kleurrijk geheel maar vooral zeer smaakvol.

Pinchos Nederlandse benaming

Eigenlijk is pintxos het chiquere broertjes van de tapas. In Nederland worden de Pintxos originele benaming ook wel pinchos genoemd, vernoemd naar de uitspraak van het woord pintxos.

Vaak worden ze over een kam geschoren met tapas, maar er is wel degelijk verschil. De basis van pintxos is meestal een stukje krakend vers stokbrood wat rijkelijk wordt belegd met heerlijke ingrediënten.

Benieuwd naar wat Cateringservice ‘De Gelegenheid’ voor u kan betekenen?

Pintxos in Spanje eten

In Spanje loop je langs de schalen op de toonbank en kies je de pintxos waar de voorkeur naar uitgaat. Sommige zaken hebben in iedere pintxos een gekleurd houten stokje staan waaraan je kunt zien wat de prijs van de pintxos is. Na afloop telt de ober het aantal verschillende stokjes op je lege bordje en kan zo uitrekenen hoeveel pintxos je hebt gegeten en voor welk bedrag. Pincho betekent in het Spaans ook prikker, dus het zou goed kunnen dat ze naar deze manier van verkopen zijn vernoemd. Toch gaat het er niet overal zo aan toe, soms reken je de pintxos gelijk bij de kassa af voordat je naar je tafel gaat.

Oogstrelende hapjes

In Nederland zijn de pintxos originele benaming en ook als pinchos Nederlandse benaming nog niet zo bekend, maar diegene die de luxe borrelhapjes wel heeft geproefd, is meestal razend enthousiast. Pintxos zijn een goed voorbeeld van de uitdrukking: ’Het oog wil ook wat!’

De pinchos zien er namelijk vaak zo smakelijk uit en de verschillende pinchos bij elkaar zorgen voor zo’n kleurrijk en aantrekkelijk geheel dat het water je al gelijk in de mond loopt. Ze hebben een zeer luxe uitstraling, maar vooral ook een zeer appetijtelijke look. Het is dan ook een perfect borrelhapje voor gelegenheden of gewoon bij de lunch of borrel.

Een tongstrelend geheel

Door de vele mogelijkheden die er met pintxos zijn, is er een grote variatie in het aanbod. Zelfs vegetarische en veganistische opties zijn mogelijk. Er kan met vis gewerkt worden, met vlees, maar ook alleen met groentes of andere ingrediënten. Ook combinaties zijn mogelijk.

Waar men ook voor kiest, het uiterlijk van de pintxos blijft een belangrijke rol spelen. Soms met hele simpele ingrediënten is het eindresultaat verbluffend. Natuurlijk staat de smaak van de pinchos altijd voorop. Speciale combinaties van ingrediënten kunnen een tongstrelend geheel vormen.

Gratis bezorging in de regio

Soms zijn de pinchos zelfs kleine luxe miniatuurgerechtjes. En in San Sebastian zijn de Pintxos de Donostia (Donostia = San Sebastian) zelfs soms hoogstaande culinaire juweeltjes waarmee jaarlijks wordt gestreden om de gouden pintxo: de ‘Pintxo de Oro’.

Ook al dingen wij in Nederland niet mee naar deze prijs, we doen ons best om van iedere pinchos ook een smaakvol hapje te maken wat er ook nog eens schitterend uitziet. Onze chauffeurs bezorgen in de regio deze borrelhapjes en onze andere producten ook nog eens gratis.

Pintxos

Wat anderen zeggen over ons

Het gemak van hapjes laten bezorgen !!

Even een feestje, omdat het kan, vrienden en familie over de vloer voor een vrijdagmiddag borrel. Weinig tijd om zelf hapjes te maken of beperkt in de variatie. We hebben daarom bij de Gelegenheid hapjes besteld en laten bezorgen. Lekker [...]
- Hardinxveld Giessendam

Prima service

Hartelijk bedankt voor onze bestelling van hapjes. We hebben als vrouwenvereniging Passage er erg van genoten. Mooi op tijd geleverd. Het is voor herhaling vatbaar.
- Spijkenisse

Betaalbaar, mooi opgemaakt en super geregeld

Wij waren zeer enthousiast over de hapjes. Alles was in orde. Hoe de schalen waren opgemaakt, de variatie en de smaken, Ook was het fijn dat de vis en het vlees apart zaten, dat zie je niet vaak. Dit vonden wij [...]
- Schiedam
38 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9/10